DŮLEŽITÉ BODY PROSINCOVÉHO ZASTUPITELSTVA OČIMA MÍSTOSTAROSTY KARLA SOUČKA

07.01.2022 09:25

Vážení přátelé,
    poslední Zastupitelstvo města Tišnova roku 2021 se konalo 13.12., a já si Vás se svým pohledem na něj dovoluji seznámit až za necelý měsíc. Budiž mi ovšem přičteny k dobru předvánoční shon a  následné vánoční a novoroční svátky. Uznejte, že v tomto období má rodina přednost.

    Program prosincového zastupitelstva byl bohatý na počet bodů (že by předzvěst vánoční nadílky?), ale velká část byla standartní a, rutinní a opakující se. Tím nechci říct, že nebyly důležité. Jen o nich nebudu psát.

    Hned bod č.2 znamenal změnu jednacího řádu zastupitelstva a v tomto období se jednalo již o změnu druhou. Nejedná o nic zásadního, pouze se upřesňují podmínky, za kterých se může do diskuse k projednávaným bodům zapojit veřejnost. Ve své podstatě se snaží eliminovat anarchii, která zde mnohdy zavládne. Souhlasím s tím, chaosu máme i bez naší příčiny v životě dost.

    Bod č. 5  - Návrh rozpočtu města na rok 2022. Letos bych měl pohled na něj spíše v poloze úvahy. V průběhu jeho tvorby a sestavování se k němu vyjadřuje spousta lidí – členů komisí, výborů a ve finále i 15 zastupitelů. Logické je, že každý má trochu jiné priority a pro schválení je potřebná většina. Proto je nutné, aby každý ze svých požadavků slevil a zároveň připustil i tu položku v rozpočtu, kterou by samostatně neschválil. A to je někdy velmi obtížné. Ovšem kdo se to nenaučí, nemůže fungovat v zastupitelské demokracii.

    Investiční výhled a zpráva o investicích. To je podobné jako rozpočet a současně s rozpočtem úzce provázáno. Do investičního výhledu by určitě všichni rádi přidali spoustu akcí (včetně krytého bazénu), ale zde bohužel neplatí ono zlidovělé „zdroje jsou“.

    Bod č. 14 nejvíce míří do budoucnosti města a okolních obcí. Výstavba nové svazkové základní školy, na jejíž výstavbě se bude město Tišnov podílet i finančně. Zmiňovaná budoucnost znamená horizont minimálně 8 let. Pokud vše dobře půjde a vyskytne se minimum komplikací. Což, jak poslední dobou zjišťuji, je bohužel v kategorii zbožných přání.

    Prodáváme další byt v souladu s bytovou koncepcí. Tentokrát se jedná o byt 4 + 1 po rekonstrukci a cena se znovu vyšplhá do neskutečné výše. Proč to tak je, o tom může přemýšlet každý sám. Třeba se málo staví nové byty?  Jednak není moc kde a také je to čím dál více papírově složitější. Inu, ochrana přírody nás bude všechny něco stát.

    Pro mě zvláště příjemný bod byl odkup pozemku na náměstí Míru pro projekt kompletní rekonstrukce náměstí. Musím tímto poděkovat majiteli pozemku, který ho městu prodal a umožnil tím zpracování projektu podle vítězného návrhu architektonické soutěže. Bylo to oboustranně korektní jednání, které běželo skoro celý rok i za spolupráce autora projektu architekta Veličky. Tak snad se nyní zase posunem o notný kus dále. Těším se!

 

    Další zastupitelstvo je naplánováno na 21.2.2022 a o můj pohled se něj se s Vámi opět podělím!

Karel Souček
místostarosta města Tišnova